PGM hőszigetelt kéményrendszer

Kiváló hőszigetelést biztosító ásványgyapot hőszigetelést alkalmazó könnyűbeton köpenyelemekből építhető kéményrendszer. Elsősorban hagyományos tüzelőberendezéseknél, szilárd fűtőanyag tüzelése esetén alkalmazható, melyeknél a kiáramló füstgáz hőmérséklete viszonylag magas.

Hőszigetelt rendszere lehetővé teszi, hogy a kémény fűtetlen, hőszigeteletlen térben legyen elhelyezve. Abban az esetben ha a kémény hideg térben halad keresztul, az MSZ EN 13384-1:2004 méretezessel kell igazolni a kémény alkalmazhetóságát.

A hőszigetelt beton köpenyelemek samottcsőből épített belső füstgázelvezető kürtőrendszernek adnak helyet mely külső hőszigetelése révén műszakilag megfelelő füstgázelvezetést , kiáramlást biztosít. Az esetleges kondenzációs víz elvezetését a kőzetgyapot hőszigetelés és a könnyűbeton köpenytéglák közötti fűggőleges irányban, az épített kémény teljes hosszában kialakított légrések biztosítják ami a beépített szellőzővel kialakítva működik.

PGM kéményrendszer elemei

PGM kéményrendszer részei
Beton kéményfedlap
Fém zsaluzógyűrű / záróelem
Samott béléscső elem
Ásványgyapot hőszigetelő előlap
Samottcső füstcső csatlakozóval
Beton köpenyelem
Ásványgyapot hőszigetelés
Samottcső tisztítóajtó csatlakozóval
Fém tisztítóajtó
Kondenzációs vízgyűjtő edény
Fém szellőzőrács
Kémény alap
(a csomag nem tartalmazza)
Kémény

 

PGM kéményrendszer rétegfelépítése

 

Ásványgyapot hőszigetelés
Samott béléscső elem
PGM kémény réteg felépítése
Beton köpenyelem

Légáramlást lehetővé tevő beton köpenyelem, a hideg kémény átmelegedése következtében páralecsapódás történhet. Az ásványgyapot hőszigetelésben esetlegesen lecsapódott nedvességet a kémény teljes hosszában függőlegesen végigfutó légcsatornák párologtatják ki a környezetbe.